
3D mai apropiat de realitate.
16-mar-2007
Fizică „software”
La orizont şi-a făcut apariţia o soluţie care promite mai multe. Principalul concurent Ageia, Havok a prezentat recent suita de unelte Havok 4.5. Destinat special caselor de jocuri, pachetul Havok 4.5 este optimizat la „sânge” pentru consolele de ultimă generaţie. Amintim aici de Sony PS3, ce a inregistrat un câştig de performanţă de 5-10 ori mai mare faţă de versiunea Havok 4.
Motorstorm: primul joc ce integrează Havok 4.5
Daca Ageia au venit cu un hardware special construit pentru accelerarea efectelor de fizică, Havok se foloseşte pentru asta de procesor şi de placa grafică. Acelerarea grafică din calculator a suferit în ultimii ani transformări remarcabile. Acceleratorul grafic a devenit mai mult decât o „sculă” pentru gameri şi transformările arhitecturale au impins-o din ce în ce mai mult spre alte teritorii. Astfel s-a ajuns ca astăzi o placă grafică să fie o adevărată uzină de procesare, mult mai rapidă în condiţiile specifice decât orice CPU. Vă daţi seama că acest potenţial nu a fost ignorat. În spiritul GPGPU (General-Purpose computation on GPU) cei de la Havok au decis să-şi porteze motorul de fizică pe muşchii plăcii grafice. Ce înseamnă asta pentru noi? Păi, în primul rând un câştig în realism şi o mai bună valorificare a hardware-ului „din dotare”. La ora actuală există foarte puţine jocuri care sunt capabile să îngenunchieze la propriu un sistem „tur(b)at”, şi de aceea povara fizicii este binevenită. Aceste sisteme vor fi dotate şi cu până la trei plăci grafice (două în SLI/Crossfire plus una ce se va ocupa doar cu fizica).
Demonstraţie cu mai vechiul Havok 4
Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Această soluţie este clar mult mai slabă decât Ageia. Totuşi vorbim despre nişte componente construite în primul rând pentru un singur scop: frame rate cât mai mare. Practic procesarea de fizică pe placa grafică este doar o consecinţă fericită a unui hardware aflat acum în plină expansiune. Dacă Ageia o să dea colţu’ şi nu vor mai scoate nimic, plăcile grafice vor recupera mai mult ca sigur terenul şi vor domina şi scena procesării de fizică.
Pană atunci, aşteptam cu sufletul la gură şi primele jocuri ce sperăm că ne vor da pe spate şi ne vor porni producţia glandelor salivare.

SLI-ul de la NVIDIA a fost lansat în ideea obținerii unei creșteri de performanță. Dar, are o mică problemă: costul. Așadar... merită sau nu?
Cele mai proaspete condimente folosite pentru reprezentarea lumilor 3D din PC sau consolele de jocuri îmbunătățesc atât imaginea pe care o veți vedea cât și modul în care veți interacționa cu obiectele din jocuri. Așadar, să vorbim puțin despre fizică și HDR.
Gigabyte Radeon X1300 Pro - un bun reprezentant al taberei ATI
Deja de multă vreme pe piață, cipul X1300 nu a făcut prea multă vâlvă. Poate din cauza prețului?
Driverele NVIDIA permit - la capitolul SLI - și posibilitatea de a realiza un SLI între două acceleratoare cu același GPU, chiar dacă sunt venite de la producători diferiți. Dar oare se pot împerechea și acceleratoare cu cipuri grafice diferite?

Cel mai mic proiector BenQ, în curând, și în România
BenQ lansează primul mini-proiector bazat pe tehnologia LED, BenQ Joybee GP1. Forma și dimensiunile sale ultra-compacte 640 grame, mobilitatea, flexibilitatea și libertatea de mișcare pe care o oferă utilizatorilor, recomandă proiectorul Joybee drept alegerea ideală pentru persoanele care se află în permanentă mișcare.
NVIDIA oferă tehnologia PhysiX pentru PlayStation3
NVIDIA, liderul mondial în tehnologia de procesare vizuală, anunță semnarea licenței pentru furnizarea platformei de dezvoltare NVIDIA PhysX pentru PLAYSTATION3 (PS3) cu Sony Computer Entertainment Inc (SCEI). Ca rezultat, platforma de dezvoltare a programelor bazată pe tehnologia NVIDIA PhysX este disponibilă pentru dezvoltatorii oficiali PS3 și poate fi descărcată și folosită gratuit în rețeaua SCEI Developer Network.
NVIDIA a pierdut aproape 44 milioane dolari, anul trecut, datorită cipurilor grafice cu probleme
Datorită problemelor pe care le-au avut, anul trecut, cipurile sale grafice, NVIDIA a cheltuit nu mai puțin de 43.6 milioane dolari pentru înlocuirea acestora. De fapt, compania americană alocase, în iulie 2008, 196 milioane dolari pentru probleme apărute la cipurile sale, însă, până acum, s-a cheltuit doar suma mai sus amintită.
Bateria care se încarcă în 20 secunde este o certitudine. MIT este "de vină"...
Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au anunțat că au realizat un nou model de baterie ce se reîncarcă într-un timp de până la 100 de ori mai scurt decât cel al bateriilor actuale. Potrivit celor doi oameni de știință, noua baterie, care are la bază clasica baterie lithium-ion, se încarcă în mod normal în maxim 20 de secunde.
Mio prezintă un nou telefon cu GPS și un nou software de navigare
Unul dintre principalii producători de dispozitive de navigație portabile, Mio, a prezentat noul telefon cu GPS, Explora K70, precum și cel mai nou software de navigare "Mio Spirit", o aplicație ce oferă soluții complete, dincolo de simpla navigare din punctul A în punctul B.
Fusion-io și cel mai rapid SSD din lume
Produsul celor de la Fusion-io nu este doar cel mai rapid SSD din lume, este în același timp și cel mai rapid mijloc de stocare făcut vreodată. Cât de rapid? Veți vedea în continuare.
Procesorul ARM devine un rival pentru Intel Atom și VIA Nano
Cei doi producători de chipset-uri pentru procesoarele ARM, Qualcomm și Freescale plănuiesc realizarea unor noi platforme destinate sub-notebook-urilor low-cost. Primele modele, ce au la bază procesorul ARM, vor fi prezentate în cadrul târgului internațional ce va avea loc în Taipei, Computex 2009.